sobota, 23 lipca 2011

chlebek dietetyczny - otręby, mąka i drożdże

Pracuję w wolnych chwilach nad chlebkiem. Dzisiaj upichciłam taki oto bocheneczek na drożdżach. Ale zamierzam zrobić zakwas na mące ze zmielonych otrębów. Ciekawe czy wyjdzie.

Składniki:
- zmielone otręby owsiane i pszenne (3:2), trochę niezmielonych otrąb owsianych
- mleko 0,5% (w nim rozpuściłam drożdże)
- mały jogurt naturalny
- czosnek mielony, sól

Jak zrobić:
- mleko ciepłe wymieszać z 1/4 kostki drożdży
- dodać trochę mąki otrębowej
- wymieszać, postawić w ciepłe
- jak zacznie dawać oznaki życia dodać resztę mąki i otrąb jogurt, sól i czosnek
- wymieszać dokładnie (konsystencja - coś pomiędzy ciastem na pierogi i ciastem na naleśniki)
- wsadzić ciapę do formy, odstawić do ciepłego żeby urosło
- jak urośnie odpalamy piekarnik i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz